Eerder had ik al galnoteninkt gemaakt volgens dit eenvoudige recept, maar nu leek het me een goed idee om eens andere recepten uit te proberen. Galnoteninkt was zeer populair in de middeleeuwen en er zijn dan ook vele historische recepten van bekend. Voor de hieronder uitgevoerde werkwijze heb ik mij laten inspireren door de repten voor galnoteninkt in het boek Ettliche Künste, auff mancherley Weisz Dinten und allerhand Faben zu bereyten uit de vroege 16e eeuw. (de recepten zijn nog ouder)

Ingrediënten:         Galnoten, IJzer(II)Sulfaat, Roestige spijkers, Arabische gom, Azijn, Rode wijn, Kruidnagel, Water

De basis voor de inkt: 30 gram galnoten

1. De galnoten

Voor dit recept heb ik 30 gram galnoten gebruikt. Zelf heb ik deze nazomer voldoende galnoten gevonden in het bos ‘Elswoud’ te Overveen waar men een historisch productiebos van eiken hakhout onderhoudt. Daardoor staan er veel jonge eikjes. Juist hier vind je de galnoten aan de takken.

 

Het verpulveren van de galnoten

2. Verpulveren

Maal de (droge) galnoten fijn in een vijzel. Hoe fijner het gruis hoe sneller de inkt trekt. Nadeel is natuurlijk dat de fijne korrels ook lastiger uit de inkt te filteren zijn.

 

 

Het eerste stadium van de inkt: galnoot, azijn en rode wijn

3. Het basismengsel

De 30 gram verpulverde galnoten gaan in een pot, samen met 150 ml water, 75 ml appelazijn en 75 ml rode wijn. het basismengsel dat nu ontstaat heeft een warme roodbruine kleur.

Vervolgens gaan er nog twee kruidnagels in de pot. Dit basismengsel mag nu fijn enkele dagen trekken. Wel meerdere keren per dag goed omroeren. ( in mijn geval,  schudden)

 

IJzer (II) Sulfaat zorgt voor de diepzwarte kleur

4. IJzersulfaat of IJzeroxide

Na twee dagen trekken verdeel ik het basismengsel in twee gelijke delen van 150 ml. Ik ga namelijk twee verschillende varianten van de inkt maken.

In de ene pot voeg ik 10 gr IJzer(II)Sulfaat toe. In de andere pot voeg ik IJzeroxide toe, in de vorm van enige roestige spijkers.

 

Links de inkt met roestige spijkers, rechts de inkt met IJzersulfaat

5. Een chemische reactie

Zowel het IJzersulfaat als de IJzeroxide gaat een reactie aan met het looizuur uit de galnoten. De inkt met IJzersulfaat word vrijwel direct zwart. De inkt met IJzeroxide (roestige spijkers) word na enkele uren steeds donkerder bruin.

 

 

Het uitlekken van de galnotendrab in een steelpan

6. Koken met Arabische Gom

Na wederom een dag trekken filter ik de inkt door een doek die de galnotendrab en gruis opvangt. Vervolgens kook ik de inkt kort en voeg ik 10 ml vloeibare Arabische gom toe.

Voor de duidelijkheid, ik doe dit met de beide soorten inkt op dezelfde manier. Dit levert dus, na afkoelen, twee potjes inkt op.

 

Het resultaat: links de zwarte inkt met ijzersulfaat en rechts de bruine inkt met ijzeroxide

Het resultaat: zwarte en bruine galnoteninkt

Het hierboven beschreven recept levert de volgende, zeer goed schrijvende, inkten op. Met ijzer(II)sulfaat is het resultaat een diep-paarszwarte inkt. Met ijzeroxide is de inkt donkergrijs/bruin. Beide inkten worden zichtbaar donkerder tijdens het schrijven en opdrogen.