Making a red ochre paint from German red sandstone

In het dorp Trippstadt in de Pfalz (Kreis Kaiserlautern, deelstaat Rheinland-Pfalz, Duitsland) is zeer veel rode zandsteen te vinden. De rode aarde ligt letterlijk onder de stoeptegels. ook de lokale historische gebouwen zijn van rode zandsteen. Het Kennemerkunstgilde stond daar op een historisch festival.

Wim en Marius besloten een rode oker te maken als ei-tempera. Een brok zachte rode zandsteen vormde de basis van deze verf met een aarde-rode kleur. De ingrediënten zijn: Gemalen rode zandsteen, eigeel, spijkolie en water.

Het resultaat was een zeer grove roodbruine verf. Geen hele goede verf. Het rode pigment moest duidelijk fijner gemalen worden. Ook zat er veel vervuiling in het pigment. Zowel grove korrels als grijze of bruin/zwart gekleurde korrels. Alhoewel de verf niet heel goed was is het experiment zeker geslaagd.

De ingrediënten zijn: Gemalen rode zandsteen, eigeel, spijkolie en water.