KennemerKunstgilde

Kunst & Cultuur in de Late Middeleeuwen

In 1450 bestaat het Huis te Medemblik uit een hoofdgebouw (huys) en een voorburcht (bolwerck). De voorburcht ligt ten noorden van het hoofdgebouw en aan de oostkant van het kasteel loopt de dijk die het land beschermt tegen de Zuiderzee.

Om het hele kasteel heen loopt een gracht en over die gracht zijn verschillende bruggen gebouwd. De hoofdingang van het kasteel is de Bolwerkbrug, en dan via de voorburcht naar het hoofdgebouw. Toch zijn er ook andere, kleinere bruggen die direct naar het hoofdgebouw leiden.
We weten dat er een kleine brug via het ‘waterpoortje’ naar de zuidoosthoek ging. Ook was er waarschijnlijk een kleine bevoorradingsbrug naar de Bottelarijtoren. Het is nog wat onduidelijk of er ook nog een brug naar de Oude Poorttoren aanwezig was. Dat zou in principe best kunnen. In dat geval had de hoofdburcht in 1450 dus 4 toegangsbruggen! Dat lijkt vanuit militair strategisch oogpunt niet verstandig maar we moeten wel bedenken dat het kasteel in de Bourgondische tijd vooral in gebruik was als stadhuis / rechtbank / kapel / gevangenis. Het was dus een semi-openbaar overheidsgebouw en geen militair fort. Natuurlijk was het wel eenvoudig om te vormen tot een fort in tijden van oorlog, bijvoorbeeld tijdens de belegeringen van 1517, toen Grote Pier (jawel!) met zijn leger, de Arumer Zwarte Hoop, aanviel. Het kasteel doorstond toen deze belegering.

Terug naar 1450. Uit de bronnen maken we de volgende indeling en benaming van onderdelen van het kasteel op:
1. Huys
2. Bolwerck
3. Portaal
4. Nieuwe Poorthuis
5. Bachuys (bakkerij)
6. Monckentorre
7. Oude Poorthuis
8. Waterpoortje
9. Gevangentorre
10. Molkentorre
11. Bottelarij
12. Kleine keuken/bottelarij
13. Zaal
14. Keuken
15. Grote kamer / kapel
16. Blauwe Kamer
17. (nieuwe) Wardereube

 

 

Ja!
Ga mee het kasteel in, via het Bolwerck