KennemerKunstgilde

Kunst & Cultuur in de Late Middeleeuwen

Het Kennemerkunstgilde maakte voor de Rode Camer in het Muiderslot een beschilderd wandkleed. Het kleed is gemaakt naar een stijl zoals die rond 1450 bestaan kan hebben. De stijl is geïnspireerd op Vlaamse voorbeelden met Noord-Franse invloeden.

Afgebeeld is een jachttafereel. Hier is voor gekozen omdat de jacht, met name de valkenjacht een typische adellijke activiteit is die past bij het adellijk interieur van het Muiderslot.

We zien jachttafereel met Filips de Goede en zijn vrouw Isabella van Portugal, daaronder een derde persoon (wellicht de valkenier?) Langs de randen van het kleed een ranken/bladmotief, afgewisseld met verschillende figuren.

Belangrijke inspiratiebron voor het tafereel is het fragment van een geborduurd kleed dat in het Rijksmuseum te vinden is. Hierop is ook een valkenjacht te zien. Op het paard op het originele doek uit het Rijksmuseum zitten Karel de Stoute en Margaretha van York, rond 1460. Ons doek plaatsen we in 1445, met Filips de Goede en Isabella van Portugal. Filips en Isabella waren toen 50, maar ze kunnen iets jonger afgebeeld zijn. Filips draagt een jachthandschoen en houdt een valk vast met een touwtje aan de poten, zoals dat gebruikelijk is.

Hetty met twee van haar wandkleden op het Muiderslot

De paarden en de figuur op de grond zijn geschilderd naar een Vlaams origineel. De persoon op de grond kan in ons geval ook Lodewijk van Montfoort, de kasteelheer anno 1445, voorstellen. Deze persoon heeft een valkeniershandschoen aan en reikt naar een loer die op de grond ligt. De loer en ook de vleugel die hij vast heeft zijn op het originele Vlaamse wandkleed goed te zien.

Het kasteeltje op de achtergrond moet uiteraard het Muiderslot voorstellen.

Op de tuigage van de paarden zie je de Bourgondische vuurslag steeds terugkomen, het symbool van Filips de Goede.

Het is de vraag met wat voor verf een dergelijk kleed in de 15e eeuw geschilderd werd. Om conserveringsredenen hebben we in dit geval voor olieverf gekozen. Hetty Kienhuis schilderde het op een linnen doek. Het kleed is ook met ongekleurd linnen gevoerd. Aan de bovenkant zit een zoom waar een stok doorheen schuift. Zoom en stok zijn niet te zien.