Tijdens ‘Middeleeuws Rhoon’ wilde Maerten natuurlijk een tekening maken van het kasteel van Rhoon in de 15e eeuw.
Dat bleek nog lastig omdat er (zoals gebruikelijk) geen afbeeldingen uit die tijd bestaan en het middeleeuwse kasteel geheel verdwenen is. Het huidige pand is op zijn vroegst uit de 16e eeuw.

Met de weinige gegevens die er zijn heeft hij toch een impressie gemaakt, een aanzicht en plattegrond, van het kasteel anno 1450.
KasteelRhoon1 Het kasteel in Rhoon werd verwoest tijdens de St Elisabethsvloed van 1421. Rond 1440 liet heer Pieter II weer een eenvoudige woontoren bouwen op de plaatst van het huidige kasteel. Hoe deze er exact heeft uitgezien is niet bekend. Deze woontoren werd in 1489 weer verwoest, tijdens de Hoekse- en Kabeljouwse stwisten. Kijk hier voor meer informatie over het kasteel.

RhoonTekenen1 De tekening maakte Maerten overigens met een pen van een stekelvarken. Behalve pennen van veren was ook dit (blijkbaar) een bestaande methode in de middeleeuwen. Het was voor ons een experiment. Het is nog lastig om een goede punt aan de pen te snijden en er mooi mee te tekenen. Op de foto zie je goed dat ik nog moeite heb met egale dunnen lijnen. De lijnen worden snel te dik.
Malesskircher-schrijftafel
Op dit schilderij van Malesskircher uit 1478 zien we een tafel met schrijversbenodigdheden. Naast het houten pennenbakje zien we duidelijk een stekelvarkenpen liggen. We zien overigens de evangelist Mattheus afgebeeld. Schilderijen en tekeningen van schrijvende evangelisten zijn altijd een goede bron als je op zoek bent naar authentiek schrijvers/tekenaarsgereedschap.