Tijdens het evenement Middeleeuws Rhoon gingen we papier lijmen. We hadden handgeschept papier gekocht bij de Papiermaecker. Maar als je direct op dit papier gaat schrijven of tekenen gaat de inkt uitvloeien. Om dat tegen te gaan bewerk je het papier met beenderlijm.
Lijm1 Lijm2
De lijm in droge vorm (korrels) laat je eerst een nacht wellen tot het een soort zachte erwten zijn. Dan ga je de erwten verwarmen tot ze oplossen tot een papje. Dit is de lijm.
Lijm3 Lijm4
Het papier kan je dan gaan insmeren met de lijm. Er mogen geen klontjes of oneffenheden overblijven want dan kan je er niet meer goed op tekenen. Vervolgens hang je het papier te drogen.
Lijm5 Als het papier droog is moet je het nog persen om het mooi vlak te krijgen. We deden dat weer bij de Papiermaecker. Het bleek nog een beetje een probleem omdat de lijm het papier juist stijf maakt en als je het papier weer vochtig maakt blijft het met de lijm aan de pers plakken. Enfin, we zoeken naar een oplossing…