suikerbouwen17In de zomer van 2016 heeft Marius als bouwmeester Maerten van Haerlem samen met bezoekers het Muiderslot nagebouwd van suikerklontjes. Kinderen en volwassenen konden echt metselen met  specie van suiker en suikerwater. In enkele dagen bleken we toch al een heel eind te kunnen komen met het kasteel. Tijdens de bouw bespreek je automatisch de historische indeling en het oorspronkelijke gebruik van het kasteel.

Eerst is er door ons en door het kasteel nieuw onderzoek gedaan om na te gaan hoe het kasteel er in z’n grootste middeleeuwse toestand, midden 15e eeuw, eigenlijk uitzag. Mede op basis van bouwrekeningen maakten we een tekening die als voorbeeld voor het suikerkasteel zou dienen. Opvallend is dat de voorburcht, die nu geheel verdwenen is, hier ook op staat.

Suikerbouwen10

Plattegrond van huis en voorburcht in suiker
Plattegrond van huis en voorburcht in suiker